Teos: Manuel Vélez Cea, Isoveli

Manuel Vélez Cean teosten lähtökohtana on Kalevalan viimeinen runo, jossa Marjatta tulee raskaaksi puolukasta ja synnyttää poikalapsen, joka ristitään Karjalan kuninkaaksi. ”Näiden säkeiden lukeminen auttaa ymmärtämään kertomusta ja rinnastamaan sen Jeesuksen syntymään kristinuskossa. Käsillä on uuden uskonnon synty, uusi ilmaisutapa, jota julistaa ja puolustaa nuoruuden puhtaus ruumiillistuneena puhdashenkiseen lapseen. Tähän kontekstiin niveltyy teokseni luomisprosessi”, taiteilija kertoo.

Isoveli-nimisessä taulussa elämä esitetään häilyvänä ja väärinymmärrettynä kuuhulluutena, jossa ovat etusijalla kuluttaminen, keinotekoisuus ja banaalisuus sekä nuoruuden ristiriitaisuus. Näitä arvoja edistävät televisio, mainonta, muoti jne. Teos muodostaa siirtymän kohti unimaailmaa, jossa henkilökohtaiset arvot, ponnistelu, kuri ja itse elämä muuttuvat isoveli-uskonnoksi”, Manuel Vélez Cea kuvailee.

Manuel Vélez Cea: Isoveli. Sekatekniikka vanerille. 100 x 100 cm. 2010.
Manuel Vélez Cea: Isoveli. Sekatekniikka vanerille. 100 x 100 cm. 2010.