Teos: María Santos Horcajada Díaz de Espada, Keskiyön aurinko I

María Santos Horcajada Díaz de Espadan teosten lähtökohtana ovat Kalevalan runot 5–7. Taiteilijan tulkinnan mukaan meri on näissä runoissa alati läsnä. Hänen teoksensa on yksi taulu, vaikka se jakautuukin kahdelle kankaalle, joista toinen esittää pohjoisen valoisaa yötä ja toinen sen hämärää päivää.

”Mutta yhtenä kokonaisuutena nähtynä ja vasemmalta oikealle luettuna teos saa kuitenkin eri merkityksen: se kuvaa väistämätöntä vaihtumista yöstä päivään, kuten klassiset myytit. Tummat muodot ja himmeä hohde, joka kuultaa yön varjoista, ohjaavat katseen toisella kankaalla kuvattuun valoon, toivoon uudesta päivästä, joka sarastaa aurinkoa uhkaavan pimeyden takaa. Tumma kehys erottaa taulut toisistaan ja samalla sekä tekee niistä itsenäiset että toimii siltana niiden välillä, jättäen katsojalle miettimisaikaa”, taiteilija kertoo.

María Santos Horcajada Díaz de Espada: Keskiyön aurinko I. Öljy kankaalle. 100 x 100 cm. 2010.
María Santos Horcajada Díaz de Espada: Keskiyön aurinko I. Öljy kankaalle. 100 x 100 cm. 2010.