Taiteilija: Irina Zatulovskaja

Irina Zatulovskaja syntyi Moskovassa taiteilijaperheeseen. Hän on valmistunut Moskovan kirjapainoinstituutista. Hänen ensimmäinen oma näyttelynsä pidettiin Lontoossa vuonna 1989, ja sen jälkeen hänen töitään on ollut esillä 37 omassa näyttelyssä sekä 120 yhteisnäyttelyssä. Zatulovskaja on tehnyt kuvituksia klassikkokirjoihin, kuten Jevgeni Oneginiin, Tšehovin novelleihin ja Tohtori Živagoon. Hänen töitään on esillä Tretjakovin galleriassa Moskovassa, Venäläisen taiteen museossa Pietarissa sekä 30 muussa museossa ympäri Venäjää ja Eurooppaa.

Zatulovskajan rakkaus Suomeen syttyi monta vuotta sitten kouluaikaisen opintomatkan myötä. ”Matka oli todella erityinen, mutta ajan myötä sen yksityiskohdat hälvenivät muistista ja entiseen tapaan alkoi tuntua siltä, ettei Neuvostoliitosta voi koskaan päästä pois. Sitten alkoi perestroika ja luokseni vierailulle tuli taiteilija Kaj Forsblom, joka kutsui minut osallistumaan taidenäyttelyyn Suomessa. Tämän jälkeen minulla onkin ollut useita näyttelyitä Suomessa.”

Kalevalan runoudessa Zatulovskajaa kiinnostaa laulujen eeppinen ja lyyrinen vuorovaikutus. Hänen erilaisista löytöesineistä koostuvassa työssään tulkitaan maailman luomisesta kertovia runoja.

Irina Zatulovskaja
Irina Zatulovskaja