• Nanna Susi: Niin kuin mies on
  • Nanna Susi: Kasvotusten
  • Nanna Susi: Itkutus

Taiteilija: Nanna Susi

Taidemaalari Nanna Susi (s. 1967) on opiskellut Oriveden Opiston kuvataidelinjalla 1987–1988, Kankaanpään taidekoulussa 1988–1990 ja Kuvataideakatemiassa 1990–1994, josta hän valmistui taiteen maisteriksi vuonna 1997 sekä Kööpenhaminan Kuninkaallisessa Taideakatemiassa 1995. Asuttuaan useamman vuoden Roomassa hän palasi vuonna 2005 Suomeen.

Nanna Susi on värimaalari, jota on luonnehdittu samanaikaisesti pidäkkeettömäksi, villiksi ja romanttiseksi ekspressionistiksi. Hänen öljyvärimaalauksensa rakentuvat maisemallisista elementeistä, joiksi hän määrittelee matkat, ohitetut hetket, välähdyksenomaiset sisätilat ja pienet pysähdykset. Hänen persoonallinen ja tunnistettava kuvakielensä kumpuaa mielikuvista jostakin unen ja todellisuuden välimailta. Näitä näkyjä hän kartoittaa sensuellein, sadunomaisin, myyttisin ja monia symboleita sisältävin figuurein ja hahmoin, joita ovat muun muassa ruusut, puut, sydämet, ankkurit, kuut, tähdet, käärmeet, perhoset ja kotkat. Suden maalaukset pohjaavat klassiseen eteläeurooppalaiseen maalausperinteeseen: ne ovat ohuiden ja paksujen väripintojen, valojen ja varjojen yhdistelmiä. Hän sekoittaa värikylläisiä alueita ja rauhallisia pintoja toisiinsa luoden samalla kolmiulotteisen, syvän mystisen maailman, jota valaisee himmennetty, mattamainen valo. Maalauksissa on oma vahva tunnelmansa, eivätkä ne tyhjene minkään yksittäisen symbolin tai värimaailman helpoilla psykologisilla tulkinnoilla.

Ensimmäisen yksityisnäyttelynsä Susi piti Suomessa vuonna 1992. Sen jälkeen näyttelyitä on ollut liki 30 Suomessa, Italiassa ja Ranskassa. Yhteisnäyttelyihin hän on osallistunut vuodesta 1993 alkaen: vuonna 1994 olivat sekä Nuorten näyttely että Suomen Taiteilijaseuran 130-vuotisnäyttely. Yhteisnäyttelyitä on ollut Suomen lisäksi myös Ruotsissa, Tanskassa, Italiassa, Ranskassa, Irlannissa sekä Bosniassa ja Egyptissä. Nanna Susi valittiin Vuoden nuoreksi taiteilijaksi vuonna 2000.

Monet museot, säätiöt, yritykset ja instituutiot ovat hankkineet Suden teoksia kokoelmiinsa, muun muassa Helsingin, Espoon, Lahden, Tampereen ja Salon kaupunkien taidemuseot sekä Taidekeskus Salmela, Nelimarkka Säätiö, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Suomen Egyptin suurlähetystö sekä taiteilijan kotipaikkakunnalla Asikkalassa sijaitseva Vääksyn yhteiskoulu. Susi on toteuttanut myös julkisia teoksia. Vantaalla Rekolan Pyhän Andreaan -kirkossa on hänen alttarimaalauksensa ja Meilahden syöpäklinikalla maalaukset Clinic I ja Clinic II.