Taiteilija: Donatien Alihonou

Donatien Alihonou on syntynyt Norsunluurannikolla vuonna 1969. Hänen kalastajavanhempansa ovat kotoisin Grand-Poposta Beninistä, jonne perhe muutti takaisin, kun Donatien oli pieni. Donatien kokee olevansa grandpopolainen, vaikka asuukin nykyään Beninin pääkaupungissa Porto Novossa.

Donatien on itseoppinut taidemaalari. Hän aloitti uransa ala-asteella, kun huomasi piirtävänsä liitutaululle paremmin kuin muut. Ensimmäisen kerran Donatien tienasi piirustuksillaan, kun hän myi luokkatovereilleen valmiiksi piirtämiään muistiinpanovihkoja ennen kokeiden alkua. Tämän jälkeen Donatien siirtyi asteittain maalauksen pariin. Menestys erinäisissä kilpailuissa (esim. Concours d’Art Contemporain Beninois 1994; Grand Prix UNESCO 2004) ja projektit Villa Karon kanssa valoivat ammatillista itseluottamusta ja Donatien rupesi kehittämään omaa maalaustekniikkaansa: maalausta metallipinnalle. Tekniikka on sittemmin levinnyt ympäri Länsi-Afrikkaa. Donatien haluaa todistaa, että taiteella pystyy elättämään itsensä myös Afrikassa. Tämä näyttää käyneen toteen, sillä hän on nykyään hyvin kiireinen erinäisten maalaus- ja kuvitusprojektien parissa. Seuraavaksi Donatien haluaisi kehittyä kuvanveistäjänä.

Donatienin mielestä Le Kalevala -hanke oli erittäin mielenkiintoinen, sillä se mahdollisti erilaisten kulttuurien ja taiteellisten näkökulmien yhteistyön. Donatien ei itse ammentanut mistään tietystä Kalevalan runosta, vaan hänen taulunsa kuvastaa hetkeä, jolloin Kalevalan tarinaa kerrotaan kylän lapsille. Hänen mielestä on kaunista, että suomalainen tarina tuotiin kerrottavaksi Beniniin.

Suomi on Donatienille ennestään tuttu, sillä hän on tehnyt yhteistyötä Villa Karon kanssa sen alkuajoista lähtien. Kalevala sen sijaan oli uusi tuttavuus. Hänen mielestään oli hienoa tehdä työtä suomalaisen tarinankerronnan parissa. Tämä todisti hänelle, kuinka tarinankerronta on universaalia ja kuinka samankaltaisia teemoja löytyy ympäri maailmaa. Kaikki pystyvät ymmärtämään ja tulkitsemaan Kalevalaa sekä oppimaan siitä oman kulttuurinsa puitteissa.

Donatien Alihonou. Kuva: Emmi Holm.
Donatien Alihonou. Kuva: Emmi Holm.