• Nguyễn Lan Phương: Ihmekurpitsa
  • Nguyễn Lan Phương: Iso tammi

Taiteilija: Nguyễn Lan Phương

Nguyễn Lan Phương on syntynyt Ho Chi Minhissä vuonna 1972 ja on kansallisuudeltaan viet. Hän on valmistunut Ho Chi Minhin Taideyliopistosta vuonna 2002.

“Maailman kansansaduilla on yhteismotiiveja. Muun muassa se, että ihminen joutuu taistelemaan luontoa tai jumalaa vastaan luodessaan uuden maailman itselleen. Kalevalassa meren sankari kaataa ison tammen antaakseen toisille elämän. Vietnamin eepoksessa esi-isä Mon rikkoo jättiläiskurpitsan kirveellä, jotta perheenjäsenet sekä eläinkunta pelastautuisivat vedenpaisumukselta. Toisistaan kaukana oleville maille Suomelle ja Vietnamille tämä teema on yhteinen.

Luonnon muodostama kivilohkare ”Miestään odottava nainen” (viet-kansan legenda) on vapauttanut mielikuvituksen ja synnyttänyt legendan siitä, miten ja miksi nainen odottaa turhaan miestään takaisin luokseen. Monessa paikassa on ihmisenmuotoisia vuoria tai kallioita. Niistä voidaan kirvoittaa kokonaisen kansan toiveita, opetuksia tai mielialoja”, taiteilija kertoo.

Nguyễn Lan Phương
Nguyễn Lan Phương