Teos: Riikka Talvitie, Mies – miekka vyöllä

Riikka Talvitien sävellys Mies – miekka vyöllä (2008) pohjautuu Kalevalan runoihin 26–30.

”Teokseni Mies – miekka vyöllä ei ole modernin ihmisen näkökulmasta tehty kokonaisvaltainen tulkinta Kalevalasta, vaan se on yksinkertaisesti joukko konkreettisia valintoja, jotka olen tehnyt Kalevalan tekstien pohjalta sävellystyön alkuvaiheessa. Valinnoista tärkein ja selkein oli näkökulma. Sain sävellettäväksi runot 26–30, joissa seurataan Lemminkäisen toistuvia sotaretkiä Pohjolaan. Sävellyksessäni maailmaa katsotaan Lemminkäisen silmin, hänen uhonsa läpi. Lemminkäisen roolista vastaa pasuuna, joka on sijoitettu hiukan erilleen muista soittimista”, Talvitie kertoo.

Kokoonpano: puhallinkvintetti (huilu, oboe, klarinetti, käyrätorvi, fagotti) ja pasuuna.
Esittäjä: Avanti!

Kuuntele näyte Talvitien sävellyksestä:


Osta Taiteilijoiden Kalevala -albumi iTunes-kaupasta >