Säveltäjä: Davide Pitis

Italialainen säveltäjä Davide Pitis on kotoisin Friulin alppimaisemista, läheltä Slovenian ja Itävallan rajaa. Tutustuessaan Kalevalan maailmaan hän kertoi tunteneensa olevansa kuin kotonaan. Hänen mielestään kalevalainen runomitta vastaa tyyliltään italialaista myöhäisrenessanssin ja varhaisbarokin musiikkiperinnettä, favola mitologicaa. Sille tyypillistä oli instrumentaalisten osien ja laulun vuorottelu. Säveltäjät hakivat aiheita mytologiasta, ja teokset olivat lyhyitä teatraalisia sävellyskokonaisuuksia, eräänlaisia oopperan esiasteita.

Pitiksen sävellystyö Vilu mulle virttä virkkoi/ Mi diceva versi il freddo (2013) pohjaa Kalevalan ensimmäiseen runoon, maailmansyntyyn. Runossa säveltäjää viehättää naiseuden voima. Sävellyksen alku- ja loppupuolella voi erottaa häivähdyksen kantelemaista melodiaa. Muuten teos on moderni kalevalainen barokkifantasia ja se mukailee favola mitologican rakennetta.

Teoksen kaksi ensimmäistä osaa ovat laulettuja. Tulen sielu kertoo siitä, kuinka Luonnotar tulee raskaaksi meren aalloista, ja toinen osa Valitusvirsi kuvaa loputtomalta tuntuvaa odotusaikaa. Kolmas osa Muotoja on instrumentaalinen. Luonnottaren polven päälle munittu linnunmuna rikkoutuu, valkoisesta osasta syntyy kuu ja keltuaisesta aurinko. Viimeinen ja laulettu osa Maailman synty kuvaa hetkeä, jolloin Luonnotar muotoilee lahdet, niemet ja kala-apajat vartalonsa liikkeillä. Kun maailmankaikkeus on valmis, hän ihailee luomistyönsä kauneutta.

Pitiksen teos kantaesitettiin Italiassa 27. huhtikuuta 2014 Bottenicco di Moimaccon kaupungissa. Suomen kantaesityksen teos sai Kuhmon Kamarimusiikissa 25. heinäkuuta 2014.

Davide Pitis
Davide Pitis. Kuva: Angelo Salvin.

Lähteenä käytetty Kainuun Sanomien juttua ”Kalevala soi Kuhmossa italialaisittain”/ Vesa Matteo Piludu/ 21.7.2014.