Omin sanoin: Oliver Godow

”Valokuvasarja ’Suomi kuvissa’ koostuu I. K. Inhan vuosina 1895–96 ottamista 174 kuvasta. Ne olivat esillä Pariisin maailmannäyttelyssä 1900. Tätä ennen Inha oli kierrellyt muun muassa Vienan Karjalassa Elias Lönnrotin jalanjäljillä ja ikuistanut kameralla runonlaulantaa.

Nämä kuvat vakiinnuttivat I. K. Inhan maineen. Hän kiersi maata jalan, polkupyörällä ja junalla. Hän oli muokannut Englannista tilatun pyöränsä sellaiseksi, että sillä saattoi kuljettaa 23 kiloa hankalia varusteita. Kamera, jalusta, kuvalevyt, kasetit ja kemikaalit olivat hänen pääasiallisia matkaseuralaisiaan.

Reilut 120 vuotta menin Helsinkiin tarkoituksenani kuvata Suomen pääkaupunkia toisin kuin sitä on ennen kuvatttu.

Valitsin Helsingin, joka on pääkaupunkina vaikutteiden ja muutosten seismografinen keskus. Kuvasin kaupunkia formuloidakseni siitä nykytilan kuvan. Välineeni on dokumentaarinen, katseeni on abstrahoiva. Tein eräänlaisia valokuvallisia päiväkirjamerkintöjä yrittäessäni intuitiivisesti ymmärtää kaupungin arkisia värähtelyjä. Keskityin tiiviisti pääkaupungin kahteen tangenttiin, Mannerheimintiehen ja Esplanadiin.

Vaeltajan näkökulma yhdistää minua ja Elias Lönnrotia, Kalevala on taustalla ennemminkin abstraktina ideana kuin eepoksena. Minua kiehtoi myös Lönnrotin runonlaulumuistiinpanojensa yli vetämä viiva sen jälkeen kun hän oli käyttänyt muistiinpanoa Kalevalassa: se on ikään kuin hänen allekirjoituksensa.

Vertikaaliset fokuslinjat kuvissani ovat ehkä ilmeisin viittaus Lönnrotiin. Muutoin Kalevalan henki leijuu melko vaitonaisena kuvasarjani yllä; kuvissani juhlitaan silmänräpäyksen muistoa, mutta samalla avataan ovi maan kollektiiviseen muistiin.”Oliver Godow: 5 day ( Friends in the sky/ Eteläesplanadi ),
Helsinki 2017

SaveSave

SaveSave