• Y Nhi Ksơr: Monin ja Manin lapset
  • Y Nhi Ksơr: Dam Sanin gong-soitto

Taiteilija: Y Nhi Ksơr

Y Nhi Ksơr on syntynyt vuonna 1960 Huessa. Hän on kansallisuudeltaan rhade. Hänellä on tutkinnot Huen Taideyliopistosta ja Ho Chi Minhin Taideyliopistosta.

”Molemmat eepokset, Kalevala ja Monin ja Manin lapset, edustavat maidensa kulttuurisia erikoisuuksia. Ne säilyvät seuraaville sukupolville. Kalevalassa minua kiinnostavat Väinämöinen, Ilmarinen ja Lemminkäinen. He taistelevat kansansa rikkauden, rauhan ja onnen puolesta. Sammon ryöstö on tästä esimerkki. Väinämöinen edustaa Suomen kansan syvintä tietoa. Hän on tietäjä mutta myös taiteilija ja muusikko. Hän luo kanteleen. Kalevalaa lukiessani mieleeni tulevat oman kansani suulliset eepokset: esimerkiksi Väinämöisen kanteleensoitto muistuttaa Dam San -eepoksessa kuvailtua Gongin soittoa.”

Y Nhi Ksơr
Y Nhi Ksơr