Säveltäjä: Silvia Colasanti

Roomalainen säveltäjä Silvia Colasanti innostui Kalevala-aiheisesta sävellystyöstä, koska häntä kiinnostavat mytologiset ja eeppiset teemat. Hän on vieraillut monta kertaa Suomessa ja esitti vuonna 2010 sävellyksiään Kuhmon Kamarimusiikissa. Tuli tuhmaksi rupesi/ Fuoco folle di furore -pianokvintettoon Colasanti on saanut inspiraation Kalevalan yhdeksännen runon säkeistä, joissa Väinämöinen laulaa loitsun raudan synnystä:

Tuli tuhmaksi rupesi,
kasvoi aivan kauheaksi:
oli polttoa poloisen,
rauta raukan, veikkosensa.

Paolo Emilio Pavolini on kääntänyt säkeet italiaksi:

Fuoco folle di furore,
crebbe tosto spaventoso
e volea bruciare il ferro,
il fratel suo miserello.

Colasantin musiikki kuvailee raudan synnyn suurena ja raivokkaana laavan purkauksena, joka välillä keskeytyy ja kehittyy runollisiin ja lyyrisiin osiin. Sävellys ilmentää raudan synnyn kaikkia vaiheita.

Silvia Colasanti
Silvia Colasanti