Taiteilija: Kuutti Lavonen

Taidemaalari, graafikko ja valokuvaaja Kuutti Lavonen (s. 1960) opiskeli Italiassa Instituto Superiore per le Industire Artistichessa vuosina 1978–1979. Sen jälkeen hän siirtyi Suomen Taideakatemiaan, josta hän valmistui vuonna 1984. Kosketuksen taiteeseen Lavonen sai jo kotoaan: isä on kuvataiteilija Ahti Lavonen ja äiti tekstiilitaiteilija Maija Lavonen.

Eurooppalaiseen taiteeseen ja kulttuuriin Lavonen on perehtynyt opiskelemalla, asumalla ja työskentelemällä Italian lisäksi Ranskassa. Lavosta ovat innoittaneet erityisesti uskonnollisten pyhimyshahmojen ja arkkienkelien tarinat. Yhä uudelleen hän on palannut uskonnollis-filosofisiin teksteihin, vaikka ei pidäkään itseään uskonnollisena sanan perinteisessä mielessä. Ennemminkin hän on tutkija, joka myyttejä ja mystisiä kokemuksia käsitteleviä tekstejä tuntevana kykenee uusintamaan niiden merkityksiä omissa teoksissaan. Vanhojen myyttien merkityksiä purkaen Lavonen on tuonut erityisesti enkelit nykyaikaan. Enkeli on hänen teoksissaan vertauskuvallinen viestintuoja, joka välittää hyvyyttä ja uskoa huomiseen.

Lavonen on löytänyt enkeleistä vastakaikua myös omalle barokin kaipuulleen, uskonnollisen tunteen ja sensuaalisuuden liitolle. Samalla hän kokee ilmaisevansa töissään kokemuksiaan omista ihmissuhteistaan ja maailmassa vallitsevasta tilanteesta. Hänen teoksensa heijastelevat siis ihmisen halua saada vastauksia elämän peruskysymyksiin. Ne kuvastavat myös ihmisen yksinäisyyden ja toiseuden kokemuksia, kuoleman ja luopumisen väistämättömyyttä sekä uuden syntymistä ja uuden luomista.
Lavonen pitää itseään piirtäjänä, joka maalatessaankin hahmottaa muodon kautta. Viivan taiturina hänelle mieluisia grafiikan menetelmiä ovat kivipiirros eli litografia sekä metalligrafiikassa erityisesti pehmeäpohja, joka mahdollistaa herkän piirroksellisen jäljen.

Ensimmäisen yksityisnäyttelynsä Lavonen piti vuonna 1981. Yli 30 vuoden ajan hänen teoksiaan on ollut esillä niin yksityis- kuin yhteisnäyttelyissäkin sekä kotimaassa että eri puolilla maailmaa. Hänen teoksiaan on kaikissa maamme merkittävimmissä taidekokoelmissa, ja hän on saanut lukuisia palkintoja ansioistaan. Kansainvälisiin grafiikan biennaaleihin ja triennaaleihin hän on osallistunut muun muassa Linzissä, Berliinissä, Nürnbergissä, Argentiinassa, Uruguayssa, Venezuelassa ja Kolumbiassa.

Yhdessä taidemaalari Osmo Rauhalan kanssa hän on vastannut vuonna 1997 tuhopoltossa vaurioituneen keskiaikaisen Tyrvään Pyhän Olavin kirkon koriste- ja maalaustöistä. Taiteellisen työn ohella Lavonen on toiminut myös kuvataidekriitikkona vuodesta 1981 lähtien sekä Taideakatemian professorina vuosina 1998–2003.

Lähteet:
www.hameenlinna.fi/Kulttuuri/Museot/Taidemuseo/Näyttelyt/Kuutti-Lavonen
www.salontaidemuseo.fi/taidemuseo/index.html