Säveltäjä: Kimmo Hakola

Säveltäjä Kimmo Hakola (s. 1958) opiskeli Sibelius-Akatemiassa Einojuhani Rautavaaran ja Eero Hämeenniemen oppilaana. Hänen nimensä nousi esille 1980-luvun lopulla muun muassa Unescon säveltäjärostrumissa saavutetun menestyksen myötä. Vuonna 1987 hän voitti rostrumin ensimmäisellä jousikvartetollaan ja kolme vuotta myöhemmin sello-bassoklarinettikappaleellaan Capriole.

Hakolan musiikkia on esitetty lukuisilla musiikkijuhlilla, ja hänen teoksilleen omistettuja tapahtumia on järjestetty muun muassa Los Angelesin Monday Evening -konserttisarjassa, New Yorkin Miller-teatterissa ja Tukholman kansainvälisellä säveltäjäfestivaalilla.

Hakolan musiikki on intensiivistä musiikillista draamaa, joka ei suostu tunnistamaan tyylillisiä tai ilmaisullisia raja-aitoja. Muusikkoudesta lähtöisin oleva kommunikoinnin kyky ja soinnin rikkaus kertovat omaa kieltään ilmaisun löytämisen ilosta.

Hakola on säveltänyt kuusi oopperaa: Marsin mestarilaulajat (2000), Sinapinsiemen (2000), Vierivä kivi (2008), Mara ja Katti (2011), La Fenice (2011) ja Akseli (2012). Hänen tuotantoonsa kuuluu myös orkesteriteoksia ja konserttoja. Helsingin Juhlaviikoilla kantaesitetty Pianokonsertto (1996) toi suomalaiseen musiikkiin ennenkuulumattoman teosjärkäleen sekä mittasuhteiltaan, ilmaisuvoimaltaan että tyylikirjoltaan. Klarinettikonsertto on ollut valtaisa menestys, ja sitä on esitetty lukuisia kertoja sitten vuoden 2001 kantaesityksen. Present Music tilasi Hakolalta Kamarikonserton, joka kantaesitettiin ja levytettiin Yhdysvalloissa vuonna 2002. Hakola on myös säveltänyt konsertot oboelle, huilulle, sähkökanteleelle ja kitaralle. Hänen orkesteriteoksiaan ovat muun muassa Sinfonietta (1999), Verdoyances crepuscules (2003), Ruotsin radion Itämerifestivaalia varten tilaama Maro (2006) ja Tukholman säveltäjäfestivaalille tilattu Kimm (2008).

Hakolan tuotantoon kuuluu myös kaksi laajamuotoista oratoriota. Ircamin tilaama La Sacrifice (2002) liittyy Andre Tarkovskin samannimiseen elokuvaan. Vuonna 2003 sille myönnettiin Teosto-palkinto, ja Pariisin kantaesityksen jälkeen se kuultiin uudistettuna versiona Helsingissä vuonna 2005. Song of Songs, lähes puolentoista tunnin mittainen teos kuorolle, orkesterille ja solisteille, kantaesitettiin Espoon kuorofestivaalilla vuonna 2006. Hakola on myös säveltänyt teoksia sekakuorolle.

Hakola on ollut pitkään Joensuun kaupunginorkesterin nimikkosäveltäjä. Säveltämisen ohessa hän toimii myös kapellimestarina ja esiintyvänä taiteilijana. Hakola oli Musica nova Helsinki -festivaalin taiteellinen johtaja vuosina 1999–2006, ja työstään festivaalin kehittäjänä ja uuden musiikin puolestapuhujana hänelle myönnettiin Uudenmaan taidetoimikunnan taidepalkinto vuonna 2006. Hakola toimi myös Helsingin Kamarikuoron taiteellisena johtajana 2005–2007. Klarinettiteoksia sisältäneelle levylle myönnettiin ÄKT:n Janne-palkinto vuonna 2002.

Säveltäjä Kimmo Hakola. Kuva: Saara Vuorjoki/ Music Finland.
Säveltäjä Kimmo Hakola. Kuva: Saara Vuorjoki/ Music Finland.