Teos: Herman Rechberger, Lumen & Oscura

Herman Rechbergerin sävellys Lumen & Oscura (2008) pohjautuu Kalevalan runoihin 45–49.

”Taiteilijoiden Kalevala -projektin alussa minussa heräsi – ensin itsellenikin oudolta tuntuva ajatus – että en käyttäisi sävellyksessäni ollenkaan lauluääntä. Työn edetessä viehätyin ideasta aina vain enemmän ja niin käytin kanteletta ja pasuunaa laulun sijasta. Minullehan lankesi projektissa ehkä Kalevalan väkivaltaisiin kohta: runoissa 45–49 puhutaan taudeista, varkauksista, karhun taposta, tulipalosta, sodasta. Myös kuvataiteen koulutuksen saaneena nämä kohtaukset herättivät minussa voimakkaan visuaalisen ryöpyn ja näin sävellykseni nimeksi tuli Lumen & Oscura, valo ja pimeys”, Rechberger kertoo.

Kokoonpano: kantele, pasuuna, 2 viulua, alttoviulu, 2 selloa, kontrabasso ja lyömäsoittimet (2 soittajaa).
Esittäjä: Avanti!, kapellimestari Jan Söderblom ja ambient cd.

Kuuntele näyte Rechbergerin sävellyksestä:


Osta Taiteilijoiden Kalevala -albumi iTunes-kaupasta >