Omin sanoin: Aulis Sallinen

Taiteilijoiden Kalevala -hankkeessa osalleni lankesivat Kullervon tarinaa käsittelevät runot. Esityskokoonpanoksi valitsin pianokvintetin. Koska tarkoituksena oli hyödyntää joitakin Kullervo-oopperassa käyttämiäni aihekeskiöitä, ajattelin tämän yhtyekokoonpanon auttavan irtautumista oopperateoksen maailmasta.

Näin tapahtuikin. Kolme elegiaa ovat itsenäisiä kamarimusiikkiteoksia, jotka elävät ja hengittävät omien musiikillisten vaateittensa mukaisesti. Näin siitäkin huolimatta, että jotkut oopperan aiheet lienevät tunnistettavissa kamarimusiikillisessa kudoksessa.

Alun perin oli selvää, ettei suppea sävellys voi kuvailla tai seurata Kullervo-tarinan tapahtumia. Päädyin kirjoittamaan kolme elegiaa, kolme impressiota, joiden pohjana on traagisen kertomuksen ilmapiiri. Tämä johti tarpeeseen kirjoittaa kudokseen myös aggressiivisia jaksoja. Ne ovat heijasteita Kullervon armottomasta maailmasta.