Taiteilija: Martti Aiha

Kuvanveistäjä Martti Aiha (s. 1952) muutti perheensä kanssa vuonna 1964 Pudasjärveltä Ruotsiin. Hän valmistui Halmstadin ammattikoulusta mekaanikko-konepiirtäjäksi vuonna 1969. Taideteollisessa oppilaitoksessa hän opiskeli vuosina 1970–1972, jonka jälkeen hän jatkoi opintojaan Taideakatemian koulussa, josta valmistui vuonna 1976. Valmistuttuaan Aiha toimi Lahden taideoppilaitoksen opettajana vuoteen 1984 saakka ja Lahden taidekoulun opettajana lukuvuoden 1978–1979. Nykyään hän asuu ja työskentelee Fiskarsissa.

Martti Aiha tunnetaan kuvanveistäjänä, mutta hän on työskennellyt myös muilla kuvataiteen aloilla. Hänen teostensa aihepiirit kuuluvat ihmiselämän peruskysymykset sielun ja mielen olemuksesta sekä mieheydestä, naiseudesta ja seksuaalisuudesta. Teokset eivät ole sanomaltaan ideologisia tai poliittisia. Ne ovat intuition tuotteita, joissa taiteilijan minuus on vahvasti läsnä.

Aiha on työstänyt teoksissaan monenlaisia materiaaleja: kipsiä, bambua, puuta, metallia, pleksilasia ja esineitä. Varhaistuotanto käsittää kipsistä työstettyjä omakuvallisia miesfiguureita sekä avointa tilaa hyödyntäviä bamburakennelmia. 1980–1990-luvun tuotanto perustuu vahvasti hänelle ominaiseen viivakieleen. 1990-luvulla Aiha etsi uutta taiteellista ilmaisua maalaamalla. Tämän jälkeen syntyikin uudenlaisia pronssiveistoksia ja sorvattuja puuveistoksia. Uusimpien teosten materiaalina on läpinäkyvä pleksilasi.

Aiha aloittaa veistosten tekemisen piirtämällä. Hän on verrannut piirustuksen rytmiä elokuvan dramaturgiaan; elokuva onkin ollut hänelle tie taiteen ymmärtämiseen. Viiva on ollut Aihalle aina tärkeä tekemisen lähtökohta. Hän kiinnostui kalligrafiasta, koska ihaili isänsä kaunista käsialaa. Kalligrafisten kirjainten sijasta hän huomasi kuitenkin luovansa aivan omalaista viivaa, joka kumpuaa jollakin tasolla hänen lapsuutensa maisemista.

Martti Aihalla on ollut lukuisia yksityis- ja yhteisnäyttelyitä 1970-luvulta lähtien sekä Suomessa että ulkomailla. Aiha on tehnyt myös lukuisia julkisia veistoksia, joista ehkä tunnetuin on liekkimäistä viivaa noudatteleva Rumba (1992) Helsingin Salmisaaressa. Tunnustetuista kuvataidepalkinnoista hän on saanut Suomen taideyhdistyksen dukaattipalkinnon 1982, Expohja-palkinnon 1987 ja Pro Finlandian 1992.