Taiteilija: Stiina Saaristo

Kuvataiteilija Stiina Saaristo (s. 1976) valmistui vuonna 2005 taiteen maisteriksi Kuvataideakatemian maalauksen laitokselta. Maalauksissaan ja piirroksissaan hän on tutkinut mustan huumorin, ironian ja groteskin keinoin sukupuolten välisiä tasa-arvokysymyksiä, seksuaalisuutta, vallankäyttöä, yhteiskunnassa vallitsevia arvo- ja kauneuskäsityksiä sekä sukupuolirooleja ja stereotypioita kääntäen niitä päälaelleen. Häntä on kiinnostanut myös ihmisen eläimelliset piirteet, eläinkunnalle ominaisten käyttäytymismallien ilmentyminen ihmisten käytöksessä.

Saaristo kutsuu teoksiaan karikatyyrisiksi omakuviksi, ja hän käyttääkin itseään tutkimusvälineenä analysoiden omia tunteitaan ja kipeitä kokemuksiaan. Hän esiintyy usein itse mallina piirustuksissaan ja maalauksissaan erilaisiin rooliasuihin pukeutuneena. Suurikokoiset, runsaasti symbolisia yksityiskohtia – eläimet, lelut, lamput, liinat, vaatteet – sisältävät teokset tarkastelevat groteskisti mutta silti humoristisesti ja empaattisesti naiseutta erilaisissa elämäntilanteissa ja rooleissa. Groteski ilmaisu on myös keino ottaa kantaa kauniin pinnan palvontaan. Suureen kokoon maalatut naishahmot ovat huikean lihallisia ja runsain yksityiskohdin kuvattuja. Rooliasun tarkoituksena on etäännyttää taiteilija omakuvastaan, jotta maalauksesta ei tulisi liian intiimi. Kaikkein voimakkain huomionkiinnittäjä teoksissa on kuitenkin naisen ilme: yksityiskohtien ja runsauden keskellä taulun nainen näyttää usein yllätetyltä.

Saariston teokset ovat herättäneet laajaa kiinnostusta myös kansainvälisesti. Hän on osallistunut yhteisnäyttelyihin muun muassa Moskovassa, Norjassa ja Saksassa. Vuosina 2004, 2006 ja 2007 hänen töitään on ollut esillä Madridissa ARCO-taidemessuilla sekä vuonna 2008 New Yorkissa. Vuodenvaihteessa 2008–2009 hän osallistui neljän muun suomalaisen kuvataiteilijan kanssa Kairon Biennaaliin. Biennaalissa tutkittiin toiseutta niin itsessä kuin muissa. Saaristolta oli esillä suurikokoinen maalaus nimeltään Tyttöjen välisestä ystävyydestä III (2003) ja kaksi lyijykynätyötä Mommy (2004) ja On Clope! (2004). Näissä teoksissa Saaristo analysoi tunteitaan, kipeitä kokemuksiaan ja häpeää käyttäen muista teoksistaan tuttua symboliikkaa. Yksityisnäyttelyitä Saaristolla on ollut Suomen lisäksi myös Madridissa.