Teos: Stiina Saaristo, The Last Man Standing

Stiina Saariston teoksen taustalla ovat Kalevalan runot 45–49.

Kalevalan tulkintani, lyijykynin toteutettu teokseni, on nimeltään The Last Man Standing. Kuvassa on Pohjan akka, joka voodoo-henkisin metodein on lähettämässä pientä joukkoa eläimiä tartuttamaan tauteja Kalevalaan. Kalevala on kuvattu lelukaupungin muodossa. Pohjan akan vieressä taustalla on kyykyssä myös luuranko, joka esittää tässä kuvassani Tuonen tyttiä. Pohjan akka istuu kuva-alan keskellä hämähäkkimäisesti ja on juuri parhaillaan luunapilla kaatamassa Väinämöistä esittävää nukkea”, Stiina Saaristo kertoo.

Stiina Saaristo: The Last Man Standing. Lyijykynä alumiinilla pohjustetulle paperille. 247 x 450 cm. 2008. © Kuvasto 2015.
Stiina Saaristo: The Last Man Standing. Lyijykynä alumiinilla pohjustetulle paperille. 247 x 450 cm. 2008. Kuva: Kansallisgalleria/ Henri Tuomi. © Kuvasto 2015.