Säveltäjä: Jukka Tiensuu

Säveltäjä Jukka Tiensuu (s. 1948) on opiskellut muun muassa Sibelius-Akatemiassa ja Juillard Schoolissa. Tiensuu debytoi säveltäjänä 1970-luvun alkupuolella, ja häntä on pidetty suomalaisen 1980-luvun säveltaiteen modernistipolven edeltäjänä. Paitsi omilla teoksillaan hän on edistänyt modernin asiaa myös uutta musiikkia esittäneenä taitavana cembalistina, pianistina ja kapellimestarina. Tiensuu on myös aktiivinen esseisti ja uusien ilmiöiden esittelijä. Lisäksi hän on osallistunut uudelle musiikille omistettujen tapahtumien organisointiin.

Jukka Tiensuu on edennyt säveltäjänä jo pitkään huipulta huipulle luoden taiturillisesti kirjoitettuja, säihkyviä teoksia. Hän kuuluu aikamme suomalaisista säveltäjistä merkittävimpiin. Tiensuu ei halua tulla henkilönä liian suoraan kytketyksi musiikkiinsa eikä myöskään ole pitkään aikaan halunnut kommentoida teoksiaan tai yleisemmin säveltäjäntyötään. Sen sijaan hän antaa musiikin puhua puolestaan ja jättää löytämisen ilon kuulijalle. Tiensuun teosten nimet antavat osuvia viitteitä teosten maailmoista ja ne ovat yleensä harkitun moniselitteisiä.

Kun Tiensuu nousi säveltäjänä esiin 1970-luvulla, hän nousi nopeasti modernistisen rintaman terävimpään kärkeen. Hän on soveltanut teoksissaan muun muassa mikrointervallien, erilaisten aleatoristen menetelmien, avoimen tai vaihtuvan muodon, sarjallisuuden, elektroniikan, tietokoneavusteisen säveltämisen ja instrumentaaliteatterin mahdollisuuksia. 1980-luvulta lähtien moniin Tiensuun teoksiin on tullut uudenlaista materiaalin selkeyttä, vapautuneisuutta ja jopa musikanttisuutta, mutta yhä hän kokeilee mieluusti erilaisilla ilmiöillä – ja Picassoa mukaillen ei vain kokeile ja etsi vaan myös löytää.

Säveltäjä Jukka Tiensuu. Kuva: Maarit Kytöharju/ Music Finland.
Säveltäjä Jukka Tiensuu. Kuva: Maarit Kytöharju/ Music Finland.