Teos: Bethânia Barbosa Bezerra de Souza, Nuoruuden uhma

Bethânia Barbosa Bezerra de Souzan teos Nuoruuden uhma pohjautuu Kalevalan kolmanteen runoon, Väinämöisen ja Joukahaisen mittelöön. Taiteilijan mukaan ajatus Väinämöisen ja Joukahaisen välisen kamppailun kuvaamiseen syntyi itse tekstistä, jossa mainitaan erilaisia sotavarusteita, kuten miekka, nuoli ja kypärä.

”Päädyin kuvaamaan kypärää, koska se viittaa implisiittisesti aivoihin. Kypärä on keskellä teosta; sitä ympäröi sekava vyyhti, joka voisi viitata metsään. Tässä kypärä ja vyyhti kuitenkin kuvaavat nuoren Joukahaisen tuntemaa hämmennystä. Punainen taustaväri ilmentää hänen raivoaan ja epäonnistumisesta johtuvaa voimattomuuden tunnetta ja häpeää”, taiteilija kertoo.

Bethânia Barbosa Bezerra de Souza: Nuoruuden uhma. Sekatekniikka paperille Somerser Satin 300 g. 80 x 70 cm. 2010.
Bethânia Barbosa Bezerra de Souza: Nuoruuden uhma. Sekatekniikka paperille Somerser Satin 300 g. 80 x 70 cm. 2010.