Teos: Ramón J. Freire Santa Cruz, Taikuus

Teoksessaan Taikuus Ramón J. Freire Santa Cruz tulkitsee Kalevalan runoja 26 ja 27. Teos keskittyy Lemminkäisen kohtaamiin vaaroihin matkallaan Pohjolan pitoihin ja hänen käyttämiin loitsuihin.

”Lemminkäinen kohtaa teoksessani kuvatussa tilanteessa vaaroista viimeisen, yhden niistä, jonka hänen äitinsä oli nähnyt ennalta. Lemminkäisen saapuessa Pohjolaan matkan katkaisee lauma susia ja karhuja, joilta hän välttyy taikavoimiensa avulla. Hän hieroo pehmeästi käsissään ja sormissaan lampaanvilloja. Ne leviävät tuulen mukana ja niistä syntyy karitsalauma, jonka kimppuun karhut ja sudet hyökkäävät. Näin tie Pohjolaan on auki, ja Lemminkäinen voi jatkaa matkaansa. Kyseisissä runoissa kuvattu ilmeikkyys, ponnistelu ja rohkeus antoivat minun keskittyä käsiin olennaisena osana Lemminkäisen loitsuja. Tästä syystä kädet ovat teoksessa keskeisessä roolissa. Ne herättävät mielikuvia, ja niistä saavat alkunsa loitsut, joita Lemminkäinen joutuu käyttämään voittaakseen Pohjolan matkalla kohdatut vaarat. Näitä sommittelultaan vaakasuuntaisesti levittäytyviä käsiä vastaan hyökkää pystysuuntaisesti kaksi hurjaa eläintä – alaosassa susi ja yläosassa karhu. Näin muodostuu ristinmuotoinen sommitelma, jonka keskipisteenä ovat kädet”, taiteilija kertoo.

Ramón J. Freire Santa Cruz: Taikuus. Fotopolymeeri. 60,5 x 78,5 cm. 2010.
Ramón J. Freire Santa Cruz: Taikuus. Fotopolymeeri. 60,5 x 78,5 cm. 2010.