Teos: Ramón J. Freire Santa Cruz, Kauna

Ramón J. Freire Santa Cruzin teos Kauna ammentaa Kalevalan runoista 28–30.

”Lemminkäinen joutuu kohtaamaan vihollisia, hänet häädetään tutuista paikoista, hän tuntee nahoissaan yksinäisyyden ja meren mahdin, hän joutuu todistamaan kotinsa tuhoutumista liekeissä, hän kokee äitinsä kuoleman ja sen tuoman surun. Tämä Lemminkäiseen henkilökohtaisesti vaikuttava tapahtumasarja toimi toisen teoksen lähtökohtana. Kyse on Lemminkäisen tuskasta ja pettymyksestä, kun hän joutuu näkemään, tuntemaan ja kokemaan, kuinka kaikki hänen ympärillään muuttuu hänen tekojensa seurauksena. Siksi valitsin teokseen Lemminkäisen henkilöhahmon, joka fyysisestä voimakkuudestaan huolimatta näyttäytyy yksinäisenä ja itseensä käpertyneenä, kahlittuna tunteisiin, jotka valtaavat hänen ruumiinsa ja mielensä. Tavoitteenani on ollut ilmentää tuskaa, masennusta, pettymystä, vihaa, raivoa ja yksinäisyyttä. Tästä syystä teoksen sommittelu on keskitetty ja rajattu, ja Lemminkäinen nousee teoksen keskeisimmäksi teemaksi”, taiteilija kertoo.

Ramón J. Freire Santa Cruz: Kauna. Fotopolymeeri. 70,5 x 45,5 cm. 2010.
Ramón J. Freire Santa Cruz: Kauna. Fotopolymeeri. 70,5 x 45,5 cm. 2010.