Sampo Espanjassa – sarjakuvia Kalevalasta

Kalevala Granaína -hankkeen ohessa syntyi Sampo Espanjassa. Kalevalan tarinoita -teos. Manuel Vélez Cea (Granadan yliopisto), joka johti Kalevala Granaínan tieteellistä osuutta yhdessä Annika Waenerbergin (Jyväskylän yliopisto) kanssa, sai hankkeen yhteydessä idean työskennellä yliopistonsa opiskelijoiden kanssa.

”Palattuani jälleen Granadaan Luovuus ja piirrosanimaatio -aiheen kanssa työskentelevien opiskelijoideni pariin havaitsin tarvetta kokeelliseen tutkimukseen, jossa Kalevalaa tulkittaisiin sarjakuvasta lähtevän dynaamisen ja ajankohtaisen näkemyksen kautta”, Manuel Vélez Cea kirjoittaa teoksen esipuheessa.

Kalevalan runot jaettiin 17 opiskelijan kesken. He saivat vapauden tehdä sellaisen sarjakuvan kuin halusivat lukemaansa tulkiten ja omaa tyyliään käyttäen.

”Kokemus muodostui hyvin mieluisaksi. Tuotokset ovat tekijöiden tulkinnan ja persoonallisuuden mukaan erilaisia. Eri kuvitusosuuksissa myös luontaisesti ympäristö ja aika vaihtelevat suhteessa aikaan ja ympäristöön, joihin tapahtumat on alun perin sijoitettu”, Vélez Cea kirjoittaa.

Sampo Espanjassa. Kalevalan tarinoita. Toimittaneet Manuel Vélez Cea ja Annika Waenerberg. 2010. ISBN: 978-84-338-5133-8. Kannen kuva: Nacho Belda Mercado.

"Sampo Espanjassa. Kalevalan tarinoita." Kannen kuva: Nacho Belda Mercado.
”Sampo Espanjassa. Kalevalan tarinoita.” Kannen kuva: Nacho Belda Mercado.