Teos: Manuel Vélez Cea, Don dinero (Herra raha)

Manuel Vélez Cean teosten lähtökohtana on Kalevalan viimeinen runo, jossa Marjatta tulee raskaaksi puolukasta ja synnyttää poikalapsen, joka ristitään Karjalan kuninkaaksi. ”Näiden säkeiden lukeminen auttaa ymmärtämään kertomusta ja rinnastamaan sen Jeesuksen syntymään kristinuskossa. Käsillä on uuden uskonnon synty, uusi ilmaisutapa, jota julistaa ja puolustaa nuoruuden puhtaus ruumiillistuneena puhdashenkiseen lapseen. Tähän kontekstiin niveltyy teokseni luomisprosessi”, taiteilija kertoo.

Don dinero eli Herra raha -nimisessä teoksessa elämä esitetään jatkuvana uuden omaksumista ja kieroilua vaativana pelinä, jossa taloudelliset intressit ovat tärkeimpiä. Se on maailma, jossa naista pidetään nautinnon lähteenä ja jossa G-pisteen eroottisuus yhdistetään G-20-maiden aikaansaamaan taloudelliseen orgasmiin jäsenmaiden järjestellessä etuoikeuksia ja kunnianhimoisia kilpailuja. Näin Don dinerosta tulee jumalallista, uskonnollista dadaismia”, Manuel Vélez Cea kuvailee.

Manuel Vélez Cea: Don dinero (Herra raha). Sekatekniikka vanerille. 100 x 100 cm. 2010.
Manuel Vélez Cea: Don dinero (Herra raha). Sekatekniikka vanerille. 100 x 100 cm. 2010.