Taiteilija: Tatjana Tšursinova

Tatjana Tšursinova on pietarilainen tekstiilitaiteilija. Hän on tehnyt suuria tekstiilitöitä julkisiin tiloihin mutta myös kuvittanut kirjoja. Kalevalan tarinat ja sankarit ovat hänelle tuttuja jo lapsuudesta.

”Muistan venäläiseen korvaan erikoiselta kuulostaneet nimet ja nimitykset sekä arvoituksellisen esineen sammon. 80-luvun alussa sain suomalaisilta ystäviltäni lahjaksi kirjan Gallen-Kallelan Kalevala-aiheisista töistä. Lapsuuteni Kalevalan ja tämän kirjan välillä kului paljon aikaa, olin jo ehtinyt valmistua Pietarin taideteollisesta akatemiasta kangastaiteiden linjalta, kirjaillut kankaita lähes kilometrin pituudelta, sekä onnekkaiden sattumusten ansiosta kuvittanut useita lastenkirjoja.”

Tšursinova tarttui Taiteilijoiden Kalevala -projektin myötä uudelleen Kalevalaan, jota hän kuvailee suureksi, salaperäiseksi, naiiviksi, mystiseksi, julmaksi ja viisaaksi kirjaksi.

”Kävin läpi useita tarinoita, kunnes löysin oman mutkattoman teemani: Kalevalan linnut. Nämä linnut ovat meille tuttuja, ne asuvat metsissämme ja Kalevalan syntyalueilla. Tärkeimpiä niistä ovat elämänlintu sotka ja kuolemanlintu joutsen. Kuvasin linnut kankaille vapaasti niiden tärkeydestä riippumatta, erottaen värein ainoastaan sotkan ja joutsenen, ja nimesin ne venäjäksi ja suomeksi.”

Tatjana Tšursinova
Tatjana Tšursinova