Taiteilija: Antonina Jufa

Antonina Jufa syntyi vuonna 1985. Hän on valmistunut graafisen suunnittelun linjalta Kansainvälisen slaavilaisen instituutin Petroskoin yksiköstä. Hän on kuulunut Karjalan taiteilijaliiton nuorten taiteilijoiden yhdistykseen vuodesta 2008 ja osallistunut näyttelyprojekteihin niin Venäjällä kuin ulkomaillakin vuodesta 1999 alkaen.

Triptyykissään Louhi Pohjan akka Antonina Jufa on kuvannut maalauskankaalle mielestään eepoksen tärkeimmät tarinat ja kohtaukset: Kalevalan ja Pohjolan kansojen taistelu sekä sammon rakentaminen ja tuho. Työnsä pohjaksi hän valitsi Kalevalan 42. ja 43. runon. Triptyykissä käsitellään Kalevalan asukkaiden ja Pohjan akan välistä taistelua ja sen ratkeamista, Pohjolan pimeyttä, Louhea tavoittelemassa sampoa.

”Louhi kuvataan eepoksessa voimakkaana noitana, yhtenä Kalevalan päävastustajana. Minua kuitenkin kiinnosti katsoa tätä asetelmaa vastakkaiselta puolelta: Louhi ei ole paha noita, vaan kunnon emäntä, joka huolehtii kansansa parhaasta. Hän on kansansa johtaja, nainen, jonka hallussa on uskonnollinen tieto, ylipapitar, jonka toinen olemus on luonnollisesti valtava kotka, heimonsa toteemi.”

Antonina Jufa
Antonina Jufa