Teos: Antonina Jufa, Versoaminen

Triptyykissään Louhi Pohjan akka Antonina Jufa on kuvannut maalauskankaalle mielestään eepoksen tärkeimmät tarinat ja kohtaukset: Kalevalan ja Pohjolan kansojen taistelu sekä sammon rakentaminen ja tuho. Työnsä pohjaksi hän valitsi Kalevalan 42. ja 43. runon. Triptyykissä käsitellään Kalevalan asukkaiden ja Pohjan akan välistä taistelua ja sen ratkeamista, Pohjolan pimeyttä, Louhea tavoittelemassa sampoa.

”Louhi kuvataan eepoksessa voimakkaana noitana, yhtenä Kalevalan päävastustajana. Minua kuitenkin kiinnosti katsoa tätä asetelmaa vastakkaiselta puolelta: Louhi ei ole paha noita, vaan kunnon emäntä, joka huolehtii kansansa parhaasta. Hän on kansansa johtaja, nainen, jonka hallussa on uskonnollinen tieto, ylipapitar, jonka toinen olemus on luonnollisesti valtava kotka, heimonsa toteemi.”

Antonina Jufa: Versoaminen. Sekatekniikka kankaalle, 90 x 130 cm. 2014.
Antonina Jufa: Versoaminen. Sekatekniikka kankaalle, 90 x 130 cm. 2014.