Teos: Sergei Terentjev, Jäljet pieluksella

Sergei Terentjev tulkitsee videoteoksessaan Jäljet pieluksella Kalevalan ensimmäistä runoa. Hänen mukaansa luomakunnan mytologinen perusrakennelma – ehkäpä kaikkein vanhin ja arkaaisin osa Kalevalaa – muistuttaa meitä kuin kaiku muinaisesta jumalten kodista, jossa ne hallitsivat nykyisen Euroopan aluetta neoliittiselta ajalta rautakauden alkuun asti. Vaikka jumalia kutsuttiin eri nimillä, ne olivat lähestulkoon identtisiä, kuin sukulaissieluja.

”Tekemäni piktografisen sanakirjan avulla voi Kalevalan ensimmäisen luvun kertoa uudestaan universaalilla kuvien kielellä, piktogrammeilla. Tällä syntyneellä visuaalisella tekstillä voi selittää juonen, joka on ollut tunnettu monien eurooppalaisten kansojen keskuudessa näiden historiallisesta alusta lähtien unohtaen myöhempien kulttuurien tarinoihin lisäämät ylimääräiset ”roskat”.”