Taiteilija: Amedée Atchoin

Amedée Atchoin on syntynyt Bopassa Beninissä vuonna 1962. Viimeisen 20 vuoden ajan hän on asunut Coméssa Beninissä. Omien sanojensa mukaan hän on todellinen beniniläinen: ”un vrai Béninois”.

Amedée innostui piirtämisestä jo lapsena. Piirtäminen oli tapa rentoutua ja päästä irti arjen ikävämmistä rutiineista. Lukion jälkeen Amedée toimi muutaman taidemaalarin oppipoikana sekä Beninissä että Togossa. Opittuaan riittävästi maalauksen saloista perusti Amedée oman ateljeensa Coméen. Amedée muistelee taiteilijanuransa hienoimpia hetkiä – yksi niistä oli se päivä, kun hän kohtasi Juha Vakkurin ja pääsi Villa Karon projekteihin mukaan.

Nykyisin Amedée elättää itsensä taiteellaan. Hän seuraa mielellään muiden taiteilijoiden tekemisiä, mutta ei sen kummemmin ole kiinnostunut taidesuuntauksista ja -trendeistä. Amedée haluaa erottautua muista länsiafrikkalaisista taiteilijoista, eikä halua luokitella tai nimetä omaa osaamistaan.

Amedée teki kaksi teosta Le Kalevala -projektiin. Ensimmäinen teos kuvastaa Kalevalan tarinaa maailmansynnystä. Toinen taulu kertoo orjakaupasta ja sen lopettamisesta. Amedéen mielestä Kalevala on osa Suomen mennyttä aikaa, kuten orjakauppa on osa Afrikan mennyttä aikaa.

Amedéen mielestä oli kunnia osallistua Le Kalevala -projektiin. Kalevalaa oli hänen mielestään vaikea ymmärtää ja tarinoihin vaikea tarttua, mutta itse projekti oli erittäin mielenkiintoinen ja hyvä mahdollisuus tavata muita länsiafrikkalaisia taiteilijoita ja tutustua heidän työskentelytapoihinsa.

Amedée on tehnyt yhteistyötä Villa Karon kanssa jo ennen Taiteilijoiden Kalevala -hanketta. Hän ei kuitenkaan koe tuntevansa Suomea, sillä hän ei ole ikinä käynyt siellä. Amedée uskoo, että Beninissä ja Suomessa on paljon toisiansa muistuttavia ilmiöitä, mutta Kalevalasta hän ei näitä kulttuurien välisiä yhtäläisyyksiä löytänyt.

Amedée Atchoin. Kuva: Emmi Holm.
Amedée Atchoin. Kuva: Emmi Holm.