Taiteilija: Joël Adotévi

Joël Adotévi, oikealta nimeltään Adokoé Adotevi-Akue, on syntynyt vuonna 1982 Anéhossa, Togossa. Nykyään Joël asuu Loméssa, Togon pääkaupungissa.

Joël unelmoi nuorena arkkitehdin ammatista, mutta arkkitehtien ammatillinen koulutus oli 1990-luvun loppupuolella kiven alla Togossa. Niinpä Joël päätti sen sijaan ryhtyä piirtäjäksi ja taidemaalariksi. Joël pääsi togolaisen taidemaalari Angelo Sanoughan oppipojaksi. Nykyään Joël pääosin maalaa ja piirtää, mutta tekee myös graafista suunnittelua sekä piirtää sarjakuvia. Hän ryhtyi opiskelemaan biologiaa Lomén yliopistossa, mutta on sittemmin keskittynyt taiteen tekemiseen, koska se tekee hänet onnelliseksi.

Joël teki Le Kalevala -projektiin kaksi teosta. L’Enjeu du Kalévala kertoo Ilmattaren ristiriitaisesta elämästä. Rauhalliseen ja yksinäiseen elämään tylsistynyt Ilmatar laskeutuu taivaasta mereen. Meressä Ilmattaren elämä muuttuu ja hänestä tulee maailmankaikkeuden äiti. Teos kuvastaa myös hetkeä, jolloin sotkan munimat munat menevät rikki ja maailma saa oikean muotonsa. Väinämöinen et le Kalévala keskittyy nimensä mukaisesti Ilmattaren lapseen, Väinämöiseen. Teoksessa Väinämöinen ihailee maailman seitsemää ihmettä, jotka saivat alkunsa sotkan seitsemästä munasta.

Suomi ja Kalevala olivat Joëlille uusia tuttavuuksia. Hän innostui kovasti Kalevalasta ja vietti monta iltaa sitä lukiessa. Tarinankerronta on Joëlin mielestä universaalia, mutta tarinoiden sisältö oli hänelle täysin uutta. Projekti oli Joëlin mukaan erittäin mielenkiintoinen nousevalle afrikkalaiselle taiteilijalle, erityisesti sen takia, että molemmat hänen teoksistaan ostettiin näyttelyn päätyttyä.

Joël Adotevi. Kuva: Emmi Holm.
Joël Adotevi. Kuva: Emmi Holm.