Taiteilija: Constantin Alihonou

Constantin Alihonou on syntynyt vuonna 1974 Agoueganissa Togossa. Nykyään Constantin asuu Loméssa, Togon pääkaupungissa. Constantin aloitti taiteilijanuransa oppipoikana togolaisen kuvanveistäjän hoivissa. Neljän vuoden oppimisjakson jälkeen Constantin sai töitään esille eri näyttelyihin. Constantin on erittäin ylpeä, että hänen teoksiaan on ollut esillä eri puolilla maailmaa, esimerkiksi Istanbulissa, Brysselissä ja Beninissä.

Constantin näkee itsensä togolaisen kulttuurin edistäjänä. Oman taiteilijanuran kehittämisen lisäksi Constantin pitää taidekursseja lapsille sekä tanssii perinteisiä tansseja lomélaisessa ryhmässä. Taiteilijana Constantin on keskittynyt maalaukseen, kuvanveistoon sekä keramiikkaan. Constantin tekee mitä milloinkin haluaa, eikä sen kummemmin seuraile muiden mielipiteitä tai trendejä.

Constantin joutui lukemaan Kalevalan useaan otteeseen ymmärtääkseen sitä paremmin. Teos syntyi loppujen lopuksi yleisvaikutelmasta, jonka Constantin Kalevalasta sai. Teos kertoo vedestä nousevasta naisesta tai ”äidistä”, sillä Constantin koki naisen olevan Kalevalassa hyvin tärkeässä roolissa. Teoksessa naisen liike synnyttää energiaa, joka puolestaan synnyttää maailmankaikkeuden.

Le Kalevala -hanke oli Constantinin mielestä kiinnostava, vaikka aluksi Kalevala tuntuikin vaikealta. Vaikeaselkoiseksi Kalevalan teki se, ettei Constantin löytänyt siitä mitään omakohtaista tai kulttuurisesti tuttua: myytit ja tarinat olivat hänelle täysin uusia ja hyvin erilaisia togolaisiin verrattuna. Projektin myötä Constantin oppi kuitenkin tuntemaan Suomea vähän paremmin ja on nykyään omien sanojensa mukaan Suomi-fani.

Constantin Alihonou. Kuva: Emmi Holm.
Constantin Alihonou. Kuva: Emmi Holm.