Taiteilija: Claude West

Claude West on syntynyt Togossa vuonna 1972. Nykyisin Claude asuu Loméssa, Togon pääkaupungissa. Claude on opiskellut Lomén yliopistossa sosiologiaa ja englantia, mutta tajusi sittemmin taiteen olevan hänen kutsumuksensa; hän ei voisi kuvitella tekevänsä mitään muuta. Jo yliopistossa Claude piirsi ja maalasi harrastusmielessä, mutta sosiologian kandidaatin tutkinnon suoritettuaan päätti hän tehdä maalaamisesta ammatin. Claude perusti oman ateljeensa Loméen ja on nykyään Cercle d’art contemporain -taiteilijayhteisön puheenjohtaja. Hän työskentelee myös tulkkina erilaisille hyväntekeväisyysjärjestöille sekä on neuvoa-antavana jäsenenä Togon tekijänoikeusliitossa.

Claude on keskittynyt oman taiteellisen tyylinsä löytämiseen. Jokaisessa hänen teoksessaan nousee esille valo sekä liike. Myös unet ja unelmointi ovat usein hänen teoksissaan läsnä: Claude ammentaa sekä teemoja että värimaisemia omista unistaan. Taiteessaan Claude leikittelee todellisuuden ja ajan määreiden hämärtymisellä. Hän myös pyrkii katsomaan taidetta sosiologisesta näkökulmasta: elämä on täynnä erilaisia merkkejä ja symboleja, joita on vaikea selittää, mutta liike ja valo ovat aina läsnä.

Myös Le Kalevala -projektiin tekemässään teoksessa Claude leikittelee ajatuksella liikkeen energiasta. Teos kuvastaa tarkkaa hetkeä, jolloin Ilmatar putoaa veteen. Ilmattaren putoamisliike synnyttää sen maailman, jonka me tänään tunnemme.

Claude on ollut mukana useissa Villa Karon projekteissa ja on tutustunut sitä kautta moniin suomalaisiin taiteilijoihin. Hän on tavannut myös Presidentti Tarja Halosen tämän Villa Karon -vierailullaan. Kalevala sitä vastoin oli Claudelle uusi tuttavuus, mutta hänen mielestään sitä oli helppo ymmärtää. Kalevala-projekti oli Clauden mielestä niin onnistunut, että hän toivoisi sen järjestettävän uudestaan.

Clauden mielestä Kalevala on mielenkiintoinen siksi, että siinä suomalaisten tuntemat myytit ovat kirjoitetussa muodossa. Afrikassa tarinat ovat usein olemassa vain suullisesti ja ne ovat muuttuneet sukupolvien saatossa. Vaikka tarinankerronnan tavat eroavatkin toisistaan Suomessa ja Afrikassa, pohtivat kaikki samaa: miten maailmamme on saanut alkunsa?

Claude West. Kuva: Emmi Holm.
Claude West. Kuva: Emmi Holm.