• iinuma 2
  • iinuma 1

Teos: Kullervon sisar ja muita Kalevalan naishahmoja

Hideki Iinuma on tunnettu perinteisellä puuveistotekniikalla tehdyistä naisveistoksistaan. Mallinsa hän löytää mainoksista, muotilehdistä ja sosiaalisesta mediasta. Aiheena ei ole niinkään naiseus vaan median tapa tuottaa nopeasti vaihtuvia kauneusihanteita. Materiaaliksi käyvät suomalaisittain eksoottiset puulajit, kuten sypressi, lehmus, aasialainen sahatammi tai vaikkapa kamferipuu.

Kalevalassakin Iinumaa kiinnostivat naishahmot, kuten Aino, Ilmatar, kylillä viihtynyt Lemminkäisen vaimo, Kyllikki ja Ilmarisen vaimo, ilkeäksi emännäksi muuttunut Pohjolan tytär, joka leipoi kiven Kullervon leipään. Karjalan ja Pohjolankin hän kuvaa naishahmojen kautta. Karjalan värit ovat keltainen, musta ja punainen, Pohjolan sininen ja punainen.

(Teksti: Keravan taidemuseo Sinkka, Ajan kaikuja -näyttely 2018.)