Taiteilija: Ayumi Tanaka

田中 愛弓

Ayumi Tanaka asuu ja työskentelee nykyisin New Yorkissa. Hän on valmistunut Osaka University of Artsista vuonna 2003 ja opiskellut New Yorkissa International Center of Photographyssa vuonna 2010.

Tanaka on tutkinut muistin teemaa luomissaan valokuvallisissa dioraamoissa, kolmiulotteisissa kollaaseissa, jotka koostuvat yksityisistä kuvista ja internetistä ladatuista kuvista. Kansainvälisesti toimivan Ayumi Tanakan tärkeimpiin näyttelyosallistumisiin kuuluvat “Athens Photo Festival 2015” (2015), “LOOK3 festival of the Photographs 2012” (2012) ja “Dumbo Arts Festival 2011 in NY” (2011).

Taiteilijoiden Kalevala -töitään varten Ayumi Tanaka pyysi ja sai mm. muistiin kirjoitettuja unia Lönnrotin haastattelemien runonlaulajien jälkeläisiltä, jotka asuivat edelleen Kainuussa ja Vienan Karjalassa. Hänen teoksissaan elävät suomussalmelaisen Hilkka Kaipaisen, neuvostoaikana Kalevalaksi nimetyssä Uhtuan kylässä asuvan Valentina Saburovan ja vuokkiniemeläisen Maija Myllykankaan muistot ja unikuvat.

Tanakan valokuvakollaasien materiaalina on käytetty ihmisten henkilökohtaisia kuvia, heidän kotikylänsä maisemia ja suomenkielisillä sanoilla tehtyjen nettihakujen tuomaa materiaalia.”Lähe nyt kanssa laulamahan, saa kera sanelemahan…” Tämä säe ohjenuoranaan Tanaka lähti etsimään Kalevalan maailman ja oman taiteensa risteyskohtaa. ”Minusta tuntui, että suusta suuhun, sukupolvelta toiselle siirtyneet Kalevalan säkeet voisivat avata oven ihmisten universaalin yhteyden ymmärtämiseen.”Ayumi Tanaka