Do you remember? Taiteilijoiden Kalevala Saksassa

Berliini 15.9.–15.12.2017

Suomen Saksan-instituutissa avattava Do you remember? -näyttely esittelee neljän kansainvälisen, Berliinissä asuvan taiteilijan uusia teoksia. Taiteilijat matkustivat näyttelyn takia varta vasten Helsinkiin tutustuakseen Suomen kansalliseepokseen Kalevalaan. Tatiana Echeverri Fernandez, Oliver Godow, Mathilde ter Heijne ja Jorinde Voigt sukelsivat Kalevalan maailmaan muodostaakseen ajatuksia ja kysymyksiä myyteistä, muistoista ja kulttuurisesta muistista. Uudet taideteokset ovat  tulkintoja ja reaktioita suomalaisen mytologian ainutlaatuiseen suulliseen perinteeseen.

Näyttelyn lähtökohtana on Aleida ja Jan Assmannin kulttuurisen muistin käsite, koko maailmaa koskettavan muutostilan luoma epävarmuus, kansallistunteen samanaikainen vahvistuminen sekä kulttuurisen muistin rooli. Näyttely kysyy, missä määrin kansallisen narratiivin uudelleentulkinta nykytaiteen keinoin voi avata uusia merkityksiä sekä omalle että vieraalle kulttuuriselle muistille? Entä mikä rooli kulttuurien välissä liikkuvilla taiteilijoilla voi olla vanhojen myyttien uudelleentulkinnassa?

Kolumbialais-saksalainen Tatiana Echeverri Fernandez luo muistin ja meren aalloista inspiraationsa ottavan installaationsa kanteleen kielistä. Valokuvaaja Oliver Godow etsii kulttuurisia muistijälkiä Helsingin kaduilla, kun taas hollantilainen Mathilde ter Heijne käsittelee video- ja performanssiteoksissaan itkulauluperinnettä. Kansainvälisen uran luonut taiteilija Jorinde Voigt ottaa piirustustensa lähtökohdaksi kalevalaisten naishahmojen kohtalot.

Lähdimme yhdessä tutkimaan ja kokeilemaan uutta. Matkan aikana nykytaide ja Kalevala, taide ja kirjallisuus sekä taide ja toiseus kohtasivat. Lopputuloksena syntyi kunkin taiteilijan omien elämänkokemusten värittämiä tulkintoja identiteetin, muistamisen ja estetiikan merkityksestä prosessissa, joka kysyy, muistatko sinä…?

Do you remember? -näyttely tukee osaltaan Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden merkkivuoden ohjelmaa. Tavoitteena on lähestyä kansallista kulttuuriperintöä tuoreesta, uusia merkityksiä luovasta näkökulmasta. Näyttelyn suojelija on Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio.

 


Teksti: Dr. Christine Nippe, kuraattori ja kirjailija
Käännös: Suvi Wartiovaara