Teos: Kinds of Memory and Memory Itself

Tatiana Echeverri Fernandezin tuotantoon kuuluu veistosten lisäksi videoita, performansseja, fotogrammeja ja installaatioita. Kalevalassa häntä kiehtovat kanteleen syntytarina ja Väinämöisen soitto, joista kerrotaan runoissa 40 ja 41.

Väinämöinen rakentaa kanteleen hauen leukaluusta ja lumoaa soitollaan koko luonnon. Echeverri Fernandez toimii päinvastoin. Hän purkaa kielet, hiljentää soiton ja nostaa ne seinälle veistokseksi, joka näyttää toistavan musiikin tai vellovan meren rytmiä. Pitkään jännitettynä ollut materiaali muistaa kuitenkin alkutilansa, johon se on altis palaamaan niin kuin pitkään rullalla ollut juliste.

Uusimpien kvanttifysiikan tutkimusten mukaan aine voi olla samaan aikaan aalto ja hiukkanen. Se voi jättää ympäristöönsä muistijäljen, joka puolestaan vaikuttaa sen tulevaan käytökseen. Jostain tämänkaltaisesta muistamisesta myös Echeverri Fernandezin teos tuntuu puhuvan.

(Teksti: Keravan taidemuseo Sinkka, Ajan kaikuja -näyttely 2018.)

 


Tatiana Echeverri Fernandez: Kinds of Memory And Memory Itself 2017. Maßgefertigte Messingsaiten von Kantele.